Lecture Series

Lecture | Monday 01.12.2014 | 19:00h | R211a

Lecture Series: The Accelerating Expanding Universe of Architecture

Lecture Three: Accommodation + Habitation

Dritter Vortrag:  Akkommodation + Habitation: Wie wohnen?

Der dritte Vortrag widmet sich einer Lebensaufgabe Roland Rainers und einem Grundbedürfnis. Ein jeder wohnt – doch wie?

Für die Epigonen der klassischen Moderne stand diese Frage im Zentrum Ihres Handelns und Denkens. Scharfe Logik, harsche Polemik aber auch konkrete Möglichkeiten zur Umsetzung bedeuteten, dass auch noch im 21. Jahrhundert auf die Modernen Modelle zurückgegriffen wird. Wien sei ebenso genannt, als ein Ort, der im europäischen Kontext eng mit dem vorbildhaften Wohnungsbau verknüpft wird. Es ist die Sicht auf die helle Seite der Medaille beispielhafter Architekturprojekte; die dunkle Unterseite lässt sich in den Bildern der Wohnwelten und Peripherien des neuen österreichischen Films erahnen. Decken diese Filme eine akzentuierte Realität auf, welche – zwischen den einzelnen Glücksfällen der Baukunst im Dienste der Bewohner –

LECTURE SERIES 2014|2015

die Versäumnisse und Schwächen, mitunter das Fehlen einer Gesamtplanung für Land, Stadt und Raum offenbart? Oder ist es lediglich die grau verhangene Novembersicht trotz grellfarbiger Akzente in den Fassaden?

Im dritten Vortrag der Vortragsreihe zum beschleunigt expandierenden Universum der Architektur verknüpfen sich die Untersuchung der gegenwärtigen Zustände – seien es die Wechselwirkungen zwischen Land und Stadt, von Grundrissen und Planungsmitteln, von Baukultur und Urban Culture, von Segregation und Integration, von sozialem Wohnungsbau in Europa und von build social! in der Welt, vom Innenraum als Privatraum und dem Außenraum als kostbares Gemeingut, von Eigenbesitz und Sharing – mit den Spekulationen über die Ansprüche und Möglichkeiten von Morgen. Was ist realistisch und was sollte Realität werden?

HANNES MAYER | ROLAND RAINER CHAIR

Hannes Mayer (*1981 Stuttgart) is an architect, writer, teacher, curator, lichenologist and musician. Before joining the Academy of Fine Arts as the Roland Rainer Chair 2014/15 he was the director and editor-in-chief of archithese. Parallel to his work as an editor, he was a studio master of MArch unit20 and a thesis supervisor of the MArch GAD at the Bartlett School of Architecture, University College London. Prior to that he was a visiting lecturer and unit master at the University of Westminster. Hannes Mayer is a frequent lecturer and visiting critic at European architecture schools and an experienced moderator of public events. His more than fifty articles on architecture and related fields have appeared in archithese, Architectural Design, a+u, trans as well as in various edited books.

HANNES MAYER | ROLAND RAINER CHAIR

Hannes Mayer studied architecture at BTU Cottbus, TU Eindhoven and the Bartlett School of Architecture, where he completed both his Diploma and MArch. He worked as a builder on Renzo Piano´s Paul Klee Zentrum and as an architect in Zurich and London. Subsequently, he established his own office M-A-O/architecture and optimism in London (2007). With works ranging from a documentary film and exhibition on homelessness in Graz (Gregors Stadt/ Sei Vogel wenn du fliegst, 2008 with Martin Zettel) to post-digital architectural design using image-based vector fields (Lichonic Architecture, 2007 - ), his projects have been shown at Kunsthaus Graz, Schauspielhaus Graz, HDA Graz, Babylon Cinema Berlin, Unknown Building Görlitz, Architekturforum Zurich, Austrian Pavilion – Venice Biennale, Fundación Arquitectura COAM Madrid, Spitalfields Church London and as part of the Festival Steirischer Herbst (Changing the Perspective – Walking Conference 2008).

HANNES MAYER | ROLAND RAINER CHAIR

More recently, he organised a series of conferences on the state of Swiss architecture (Zurich 2012, Karlsruhe 2013, Basel 2014), was shortlisted for the Swiss Art Award and explored public formats which intensify architectural debate through means of sound and media (Theater Neumarkt, Zurich 2014). In 2014 he established unitedcircus as a platform to develop these various formats further.