Patrick Hammer


From: Wien Museum am Karlsplatz

To: Karlsplatzmuseum an der Wien

 Concept for the enlargement of an existing city museum

The project was developed as a direct reaction to the plans of the Wien Museum to enlarge its exhibition hall located on Vienna’s Karlsplatz. The main-aim of the project was to allow the institution to focus on the great potentials, that can be gained from its rich collection and its location within the city fabric.The role of the museum as part of a city, or better, part of the city’s infrastructure is the central approach to this issue, which directly lead to a spatial – almost parasitic – superimposition of museum and urban space. Karlsplatz with its buildings, its historic development and its spatial complexity was interpreted as an excavation site of hidden structures, which, as soon as they got revealed, could be confronted with certain pieces of the Wien Museum’s collection. 

This method allowed to recreate the museum as a series of specific situations, which according to their spatial configuration, their position within the excavation and their own characteristic climate were developed further in order to become precise exhibition concepts. Visitors could experience this sequence of situations as gradual shift between park and street, between underground and overview and most of all between the controlled climate of an institution and the urban complexity of Karlsplatz.

Pushing this established institution from its edge of Karlsplatz into the urban reality of Karlsplatz, offers the possibility to interweave the museum into the urban infrastructure in order to allow visitors and passerbys to become part of this hybridization.

Advisor: Nasrine Seraji

Patrick Hammer


From: Wien Museum am Karlsplatz

To: Karlsplatzmuseum an der Wien